Speaker

Nieuws

Auto & HiFi Coevorden

 

 

 

 

 

 

StereoDrive & Design
is een twee-maandelijks tijdschrijft over car audio, mobiele communicatie en autobeveiliging.

Voor informatie of abonnementen
bel: 0513 - 651 883

 In het nieuws

Auto & Hifi Coevorden

Specialist in groot en klein

Dat "Auto & Hifi Coevorden" meer doet dan de gebruikelijke car hifi valt direct op door de enorme garagedeur die het pand karakteriseert. Behalve car audio specialist voor personenauto's is "Auto & Hifi Coevorden" pionier op het gebied van vrachtwagen hifi. Reden voor StereoDrive om ons door "Auto & Hifi Coevorden" te laten introduceren in de wereld van 24 volt, omvormers en torenhoge cabines.

Coevorden is truckerstad nummer één en "Auto & Hifi Coevorden" is dan ook pionier op het gebied van vrachtwagen hifi. Mede dankzij de ruime, vier meter hoge, inbouwruimte kan "Auto & Hifi Coevorden" vrachtwagens binnen rijden. Boven de inbouwruimte bevindt zich één van de fraaiste car audio showrooms van Nederland. Dit zal niet helemaal als een verrassing komen omdat mede-eigenaar Dennis Buninga bestuurder is van de op NIASCA wedstrijden legendarisch geworden Themarie parketbus. Prominent aanwezig in de showroom zijn twee autostoelen met daar omheen luidsprekers, om zo de opstelling in een auto zo veel mogelijk na te bootsen. "Auto & Hifi Coevorden" legt bij voorkeur de nadruk op de kwaliteit en inbouw van frontspeakers omdat deze voor de luisteraar de belangrijkste uitgang van het systeem vormen. Afhankelijk van de wensen van de klant wordt een systeem aangevuld met één of meerdere subwoofers. "Auto & Hifi Coevorden" levert headunits van Pioneer, Sony, Alpine en Clarion. Daarnaast levert "Auto & Hifi Coevorden" alle componenten van Caliber, Phoenix Gold, JL audio, Dynaudio, Boston Acoustics, kicker, Next en Audison. Als alarmsystemen biedt "Auto & Hifi Coevorden" GT en Tex alarm.

24 VOLT

Omdat het elektrisch systeem van een vrachtwagen standaard 24 volt levert, is een omvormer nodig om tot de voor car audio noodzakelijke 12 volt te komen. De praktijk leerde al snel dat omvormers te duur of te zwak zijn om een volwaardig car audio systeem te voeden. Het rendement is laag en versterkers gaan snel kapot als de omvormer onvoldoende stabiel is. Versterkers in een vrachtwagen hebben bovendien een zwaar leven omdat het niet uitzonderlijk is voor een vrachtwagen met twee chauffeurs, om dagen achter elkaar onafgebroken te rijden, met evenzovele muziek-uren. In samenwerking met Caliber importeur Siewa hebben Dennis Buninga en Robert Vogelzang een methode ontwikkeld om versterkers geschikt te maken voor 24 volt. Op die manier is een omvormer niet langer noodzakelijk. De levensduur van de versterker is nu gelijk aan die in de gemiddelde personenauto en als extra voordeel kan worden volstaan met minder dikke kabels. "Auto & Hifi Coevorden" kan iedere Caliber versterker tegen een meerprijs van fl. 250,- leveren in 24 volt uitvoering.

Inbouw in een vrachtwagen brengt echter meer problemen dan stroomvoorziening met zich mee. Omdat de chauffeur letterlijk in zijn cabine woont, hebben alle onderdelen meer last van slijtage. Het is dan ook zaak iedere speaker van een sterk rooster te voorzien en kabels bij voorkeur met dubbele hoezen te beschermen. Omdat de meeste vrachtwagens eigendom zijn van een leasemaatschappij is boren en zagen meestal uitgesloten. De enorme ruimte in een cabine maakt het bereiken van een perfect stereobeeld lastig omdat de looptijdverschillen tussen de linker en rechter speaker nog groter zijn dan die in een personenauto. Bij conventionele inbouw is een DSP welhaast een noodzaak om voldoende breedte en diepte in het geluidsbeeld te krijgen.

LUISTEREN

Speciaal voor ons bezoek is vrachtwagenchauffeur Peter Visser met zijn Volvo FH12 vanuit Duitsland naar Coevorden gekomen. Zijn vrachtwagen is door "Auto & Hifi Coevorden" voorzien van een audiosysteem gebaseerd op Clarion headunit, Caliber versterkers en JL audio luidsprekers. Een JL audio composet is in de deuren en op het dashboard geplaatst. Een paar 8" slagwoofers is in de bergruimte boven het voorruit gehuisvest. Het bed in de cabine is enkele centimeters verhoogd om plaats te maken voor een subwooferkast waarin vier 10" subwoofers spelen. De versterkers zijn buiten de cabine geplaatst, achter een luik dat voorheen toegang bood tot een ruimte waarin gereedschap werd bewaard. Deze ruimte is voorzien van extra ventilatie om ook bij uitzonderlijk lange ritten de versterkers koel te houden. Doel van het systeem was een voor de chauffeur aangenaam geluid te creëren, niet om een systeem te bouwen dat aan alle IASCA regels voldoet.

Chauffeur Peter Visser luistert naar alle soorten muziek maar liet ons zijn "wakkerblijven" muziek horen. De donderende klanken van AC/DC werden probleemloos weergegeven, waarbij ook bij hoog volume de scheiding van instrumenten gewaarborgd bleef. Het systeem heeft ruim voldoende vermogen en vervormt geen moment. Luisterende met de IASCA CD bleek het sublaag naar onze smaak iets te dominant, terwijl het niet erg diep door gaat. De klank in deze vrachtwagen is goed en kan zeker meekomen met dat van de gemiddelde NIASCA deelnemer. Breedte en diepte zijn vrijwel afwezig, een DSP of andere opstelling van de composet kan hier wellicht uitkomst bieden.

SHOW DAG

De vrachtwagen van Peter Visser is te zien en te beluisteren op 1 juni (2e pinksterdag) tijdens de show-dag van "Auto & Hifi Coevorden". Tijdens dit evenement zal ook de nieuwe demo auto van "Auto & Hifi Coevorden" aan het publiek worden voorgesteld. Tijdens het evenement zullen een car-audio braderie en SPL wedstrijd worden gehouden. Deelnemers kunnen zich telefonisch aanmelden voor de SPL wedstrijd. (Ivo Kroone)


Auto & Hifi Coevorden
Modem 2 H
7741 MJ Coevorden

Auto & HiFi Coevorden
Modem 2H
7741 NJ   Coevorden

tel.
fax.
:
:
E-mail:

beginpagina - evenement 1997 - evenement 1998 - evenement 1999 - car audio agenda